Z Indy přímo do Misana

03.09.2010 10:56

 


 



Hodně náročný víkend mají za sebou všichni aktéři silničního motocyklového šampionátu MotoGP. V neděli večer – myšleno pochopitelně evropského času – ještě závody v Americe, v pondělí přesun do Evropy, nutnost vypořádat se s časovým posunem –jet lag, což směrem z USA je vždy větší problém, než cestou tam a už zítra je čeká úvodní trénink na okruhu Misano Adriatico v Itálii, jinak také plným názvem „Grand Prix APEROL DI SAN MARINO E DELLA RIVIERA DI RIMINI”.

V nejslabší objemové kubatuře do 125 ccm se situace po americkém závodě hodně zamotala. Jistě, na čele zůstali sice tři jezdci z pyrenejského poloostrova, ale mezi prvním a třetím pilotem je rozdíl pouhých 5 bodů. Vedoucí jezdec šampionátu Marc Marquez totiž nejen v Indy spadl, ale v závěrečném okruhu ještě vynechal šikanu, a ačkoliv projel cílem na 5. místě, tak dostal penalizaci 20 sekund, což znamenalo až 10. místo v cíli a tak po Brně, kde jel s vykloubeným ramenem a po už zmiňované Indy, má jezdec finského týmu AJO na svém kontě 172 bodů. Naopak dvojnásobný vítěz posledních dvou podniků a jeho krajan Nicolas Terol z týmu Bancaja Aspar na Aprilii má jen o 4 body méně. Tím třetím „do mariáše“ je další jezdec ze země, která dává motocyklovému silničnímu sportu opravdu vše, Pol Espargaro na motocyklu Derbi stáje Tuenti. Mladší bratr současného jezdce MotoGP Aleixe Espargara, Pol, nasbíral doposud bodů 167 a je tedy pochopitelně stále ve hře o titul. Úřadující vicemistr světa Bradley Smith – týmový kolega Terola - je čtvrtý se ziskem 115 bodů, následován Němcem Sandro Cortesem, mimochodem týmovým kolegou lídra šampionátu Marqueze. Tento italský Němec nasbíral 96 bodů. Top 6 doplňuje další Španěl, Esteve „Tito“ Rabat s Aprilií (90 bodů). Zkušený Japonec Tomoyoshi Koyama si připsal v USA první letošní nulu a je tak s 84 body sedmý v průběžné tabulce. Top 10 pak doplňují další španělský jezdec ze stáje Tuenti, Efren Vazquez (81 bodů), Švýcar Randy Krummenacher (72) a Brit Danny Webb (58) – oba na Apriliích.

Český jezdec Jakub Kornfeil z německého týmu Germany Racing a s kitovým motocyklem Aprilia RSW si připsal za mořem další dva body, má jich celkem 16, což znamená 17. pozici v průběžné tabulce MS.

Čistým hattrickem si další Španěl Toni Elias vybudoval na čele kubatury Moto2 velmi solidní náskok, když má celkem 186 bodů a zřejmě si jede v sedle motocyklu Moriwaki stáje Fausta Gresiniho pro historicky první titul mistra světa této nové kubatury. Ital Andrea Iannone – letošní dvojnásobný vítěz - je s motocyklem FTR zatím na druhém místě, když má na svém kontě 119 bodů. Pomalu se nám propadá třetí v pořadí, ex-mistr světa stopětadvacítek Švýcar Thomas Lüthi s dalším japonským šasím Moriwaki, který stejně jako čtvrtý v pořadí, další španělský pilot a úřadující mistr světa stopětadvacítek Julian Simon (Suter MMX), nasbíral doposud bodů 108. Pátý je nenápadný Ital Simone Corsi s MotoBi (ex-TSR) s 84 body, následován sympatickým Japoncem Shoyou Tomizawou (Suter MMX) s 82 body na svém kontě, který má ovšem v poslední době na svém kontě hodně smůly (v Brně mu vynechávala elektrika, když v závodě vedl - v USA byl zase sestřelen Lukášem Peškem a v re-závodě ani nestartoval). Francouz Jules Cluzel se Suterem MMX (74 bodů), velmi rychlý Japonec Yuki Takahashi na Tech3 Mistralu 610 (72), maďarský idol Gabor Talmacsi s FTR (70) a konečně španělský jezdec Sergio Gadea s německým šasím Kalex (59) kompletují Top 10 této nové a velmi atraktivní kubatury.

Brněnský jezdec Karel Abraham z týmu Cardion AB Motoracing a se šasím FTR nyní musel dva závody vynechat pro zranění a tím se o jedno místo v tabulce propadl. Abaja má na svém kontě stále 33 bodů, a patří mu tak 15. pozice. Jistě, brněnský student nastoupí v Misanu na start tréninků a doufejme, že i v závodě samotném. Zda však po nezaviněné havárii v Brně – viníkem byl jednoznačně Ital De Rosa – bude v takové formě jako předtím na Sachsenringu či v Katalánsku, je těžko odhadnout…Druhý český jezdec v této kubatuře Lukáš Pešek na japonském motocyklu Moriwaki se letos opravdu trápí, sedmá nula v pořadí, pouhé 4 body, to vše dává dohromady až 31. místo…

V královské kubatuře pokračuje tovární jezdec Yamahy Jorge Lorenzo úspěšně ve své cestě za mistrovským titulem, když svoji letošní skvělou bilanci rozšířil i v USA. Prostě v 11 závodech dojet 11x na podiovém umístění!, k tomu není potřeba slov, nýbrž jen smeknout hodně hluboko klobouk. Rodák z Mallorky má svém bodovém kontě číslo 251 a na krajana Daniho Pedrosu s tovární Hondou náskok 68 bodů. Právě postavou malý a výkony velký Pedrosa dokázal letos už 3x Lorenza porazit a je tedy jedinou překážkou v cestě „lízatka“ (Jorge Lorenza) za světovou korunou. Na třetím místě je další tovární jezdec na Hondě, Ital Andrea Dovizioso (126 bodů). Australan Casey Stoner s Ducati je čtvrtý (119), ovšem jeho letošní výkony jsou velkým zklamáním. Ani jednou ještě v roce 2011 světový šampion MotoGP z roku 2007 nevyhrál a na svém kontě má po 11 závodech pouhých 5 podiových umístění, takovou bilanci tento tovární jezdec Ducati už dlouho nepamatuje. Trápí se ovšem i další šampion, Valentino Rossi, který jakoby uspěchal svůj návrat po těžkém zranění z Mugella. Italská „Mega Star“ dojela po svém comebacku jen 1x na bednu a v průběžném pořadí patří Rossimu se ziskem 114 bodů místo 5. Na Rossiho se ale dotahuje jeho následník v továrním týmu Yamahy, americký šampion superbiků Ben Spies na satelitním motocyklu Tech3 Yamaha (110). Sedmý je další tovární jezdec Ducati a ex-světový šampion, velký sympaťák Nicky Hayden (109). Francouzský pilot Randy de Puinet je po svém zranění a návratu pouze stínem svého jména, nasbíral s motocyklem LCR Honda 78 bodů a patří mu tak 8. místo. Top 10 kompletují dva Marcové ze stáje Gresini Honda, nováček Simoncelli (63) a zkušený Melandri (61), kterému ale už „zvoní hrana“ a řešením pro něho a sezónu 2011 budou asi superbiky a tovární tým BMW.

Američan Colin Edwards je 11. (57) a zřejmě po oficiálním odstoupení Ducati z WSBK se bude jistě snažit udržet se v seriálu MotoGP, ovšem letos prožívá hodně špatnou sezónu. Španěl Hector Barbera s Ducati pana Aspara je dvanáctý, následován italským veteránem Lorisem Capirossim se Suzuki (41), který by měl tento víkend oznámit v Misanu své plány na příští sezónu (Pramac Ducati?). Španěl Aleix Espargaro se satelitním motocyklem Ducati stáje Pramac (39) je 14., jeho krajan Alvaro Bautista na továrním motocyklu Suzuki 15. (33) a klasifikaci stálých jezdců MotoGP uzavírají Fin Mika Kallio s Ducati (31), mířící zřejmě do kubatury Moto2 a po dvou měsíční pauze zaviněné zraněním ve warm-upu v Silverstone, mistr světa dvěstěpadesátek Hiro Ayoama (22), jenž 12. místem v Indy slavil opravdu podařený comeback.
Zdroj: Automotodrom Brno