Velká cena Španělska se blíží

17.09.2010 04:32

 

Velká cena Španělska se blíží

 
Velká cena Španělska se blíží

Necelých čtyřiadvacet hodin zbývá do chvíle, kdy se na katalánském okruhu v Aragonu potřinácté v letošní sezóně rozburácí motory těch nejlepších jednostopých strojů na světě a Velká cena Španělska, hrdě nesoucí oficiální název Gran Premio A-Style de Aragon, bude odstartována.

Ve stínu tragické události z Misana míří seriál MotoGP do Aragónie, kde se bude poprvé v historii konat Grand Prix.

Samotný okruh, který měří 5 077 metrů a který navrhl německý designér Herman Tilke za asistence pilota F1 Pedra de la Rosy, je pro většinu jezdců velkou neznámou. Ovšem najdou se i tací, kteří jej už vyzkoušeli, mezi které patří Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Nicky Hayden, Aleix Espargaro, Andrea Dovizioso, Hiroshi Aoyama a řada dalších.

S nejvyššími cíly přijíždí do Aragonie lídr šampionátu Jorge Lorenzo, jenž v domácím prostředí pomýšlí na osmé vítězství v letošní sezóně a upevnění vedoucí pozice v průběžném pořadí.

„Je před námi třetí závod letošní sezóny, který se koná ve Španělsku, a já se na něj velice těším. Trať v Aragonu jsem měl možnost vyzkoušet během minulého měsíce a musím uznat, že je fantastická. Rád bych se v domácím prostředí blýskl skvělým výkonem a dalším pódiovým umístěním uctil Shoyovu památku," řekl Lorenzo, jenž má po odjetí dvanácti závodů na svém kontě 271 bodů a na v čele průběžného hodnocení náskok třiašedesátí mistrovských bodů.

Stejné ambice má však také jeho krajan a jediný konkurent v boji o titul, Dani Pedrosa. Španěl totiž v posledních dvou závodech přemožitele nenašel a také na domácí půdě by rád vystoupil na stupínek nejvyšší, zatímco jeho stájový kolega Andrea Dovizioso by rád dosáhl na umístění mezi nejlepšími třemi.

„Okruh v Aragonu jsem vyzkoušel již v červenci, kdy jsem tam jel na litrové Hondě a doslova jsem si jej zamiloval. Závodní trať je oproti ostatním okruhům v kalendáři mistrovství světa jiná, ale právě to se mi na ni líbí. Určitě nás čeká zajímavá Velká cena.“

„Závodění ve Španělsku je vždy úžasné a já věřím, že i tentokrát vykouzlí domácí fanoušci nezaměnitelnou atmosféru a poženou nejenom mě, ale i ostatní španělské jezdce kupředu. Společně s týmem přijíždíme do Aragonu v dobré formě a doufáme v dobrý výsledek. Já osobně se na nadcházející víkend nesmírně těším,“ dodal rodák ze Sabadellu.

Dominanci horkokrevných Španělů, kteří se v dosavadních dvanácti závodech radovali z vítězství hned ve jedenácti případech, se na novém okruhu pokusí přerušit Valentino Rossi, jenž od svého návratu do sedla tovární emjedničky dvakrát vystoupil na pódium, avšak na druhé vítězství v letošní sezóně stále čeká.

„Trať v Aragonu jsem měl možnost vyzkoušet minulý týden a líbila se mi, takže se těším, až na ní vyjedu v sedle své emjedničky," řekl úřadující mistr světa. Velká cena San Marina skončila tragicky, ale my se nyní musíme soustředit na nadcházející víkend a uctít Shoyovu památku dobrým výkonem."

„Každým dnem se cítím silněji a rád bych v Aragonu promluvil do bojů o pódiové umístění," dodal Ital.

Přestože se Casey Stoner dělí v celkovém hodnocení s Rossim o čtvrtou pozici, na premiérové vítězství v letošní sezóně stále čeká, a proto doufá, že se mu bude o nadcházejícím víkendu dařit daleko lépe, než v posledních závodech.

„Jsem rád, že se nadcházející Velká cena koná v Aragonu. Závodit na nové, neznámé trati je totiž vždy vzrušující. Poslední dva závodní víkendy pro nás byly těžké, ale já věřím, že se nám tentokrát bude dařit lépe. Čeká nás hodně práce. Nezbývá nám však nic jiného, než předvést maximum a pokusit se zapomenout na poslední závody,“ řekl Australan.

Také druhý svěřenec Vittoriana Guareschiho Nicky Hayden věří, že v Aragonu dosáhne výrazného zlepšení, a chce svůj pád z úvodu san marinské GP odčinit dobrým výsledkem.

„Velká cena San Marina byla těžká pro každého. Takový závodní víkend, jako v Misanu, už určitě nikdo z nás nechce zažít. Ale život jde dál a nám nezbývá nic jiného, než pokračovat v tom, co všichni milujeme,“ prohlásil sklesle Kentucky Kid a odkázal tak na tragické úmrtí Shoye Tomizawy, který před necelými dvěma týdny podlehl zraněním, jež utrpěl během přímořské GP v Rimini.

„Vždy je příjemné závodit na novém okruhu. Jedná se totiž o zpestření nejenom pro jezdce, ale také pro týmy a všechny lidi pohybující se v paddocku. Je to výzva, pokusit se co nejrychleji a co nejlépe najít ideální nastavení motorky, aniž bychom měli z tohoto okruhu jakákoliv data. Už se nemůžu dočkat, až se v pátek ráno vydám na trať.“

V rozdílné formě, avšak se stejně vysokým očekáváním přijíždí do Katalánska texaská dvojice týmu Monster Yamaha Tech 3, Ben Spies a Colin Edwards. Zatímco prvně zmíněný Texaský teror by i o tomto víkendu rád promluvil do bojů o pódiové příčky, jeho zkušenější kolega pomýšlí při svém jubilejním 100. startu v sedle stroje s třemi ladičkami ve znaku na vytoužené umístění v elitní pětce.

Ačkoliv v posledních dvou závodech nedokázal konkurovat těm, se kterými byl schopen držet krok předtím, než si ve Francii přivodil dvojitou frakturu levé nohy, je Randy de Puniet odhodlán na španělské půdě opět promluvit do bojů o umístění v elitní desítce a chce se pokusit získat zpět pozici nejlepšího pilota bez tovární podpory.

Velice se na nadcházející víkend těším. Už v červenci jsem měl možnost trať v Aragonu vyzkoušet a nemůžu se dočkat, až na ni v pátek opět vyjedu. Na okruhu se totiž nachází jak rychlé, tak technické části, což vyhovuje mému jezdeckému stylu. Starosti mi však přidělává mé zranění, kvůli kterému jsem s vypětím všech sil dokončil san marinskou GP, ale doufám, že o tomto víkendu budu schopen držet krok s ostatními po celý závod a dosáhnu na umístění v elitní desítce," řekl Francouz, jenž by po nedělním závodě měl oznámit, zda setrvá v soukromém týmu Lucia Cecchinella, nebo přestoupí k Suzuki.

Právě světlemodrá stáj se o tomto víkendu představí pouze s jedním jezdcem, kterým bude domácí Alvaro Bautista. Druhý svěřenec Paula Denninga Loris Capirossi totiž v Katalánsku nepojede, a to z důvodu zranění pravé ruky, které si přivodil v úvodu san marinské Velké ceny a které mu neumožní postavit se na start třináctého podniku letošní sezóny.

„Opravdu se na nadcházející víkend těším. Trať v Aragonu jsem už vyzkoušel, ale na normální motorce, takže mě stejně jako ostatní jezdce čeká ostrá premiéra až během pátečního tréninku.“

„Je škoda, že Loris nebude o nadcházejícím víkendu startovat. Díky tomu, že budu jediným jezdcem ve světlemodrých barvách, jsem však ještě více odhodlán k tomu, abych před domácími fanoušky dosáhl na skvělý výsledek."

Domácí Velká cena čeká o tomto víkendu také na Hectora Barberu, který je dle vlastních slov v životní formě a chce se před španělským publikem blýsknout skvělým výkonem.

„Už se nemůžu dočkat, až se v pátek vydám na trať. Vzhledem k tomu, že se pojede na novém okruhu, budou nováčci dle mého názoru méně znevýhodnění, než při ostatních závodech. Trať v Aragonu jsem vyzkoušel již v červenci, takže by pro mě adaptace na nový okruh neměla být problém. Dovolím si tvrdit, že v takové formě, v jaké nyní jsem, jsem letos ještě nebyl, a doufám, že během nadcházejícího víkendu předvedu dobrý výkon.“

„Stejně jako v Jerezu či Barceloně, také o tomto víkendu se domácí jezdci budou chtít blýsknout ve skvělé formě a já nejsem výjimkou. Určitě nás čeká vzrušující Velká cena,“ dodal svěřenec Jorge Martineze.

S cílem dosáhnnout na dobrý výsledek přijíždí na Pyrenejský poloostrov i svěřenci Fausta Gresiniho, Marco Melandri a Marco Simoncelli, kteří by v Aragonu rádi navázali na výsledky z posledních závodů a připsali si další umístění v elitní desítce.

„Chci se co nejdříve vrátit na závodní dráhu a zapomenout na těžký víkend, který se odehrál v Misanu. V Aragonu chci ve volných trénincích využít každou minutu, abych byl co nejlépe připravený na samotný závod a byl schopen bojovat o dobré umístění. Neočekávám zázraky, ale věřím, že mám na víc, než jsem předvedl v posledních závodech," řekl osmadvacetiletý Ital, po němž se slova ujal jeho mladší stájový kolega. „V Aragonu jsem ještě nikdy nezávodil, ale Valentino Rossi mi řekl, že se jedná o rychlý a zároveň technický okruh, takže se těším až se v pátek vydám na trať. V posledních závodech jsem se bohužel nevyvaroval zbytečným chybám, ale doufám, že se mi tentokrát bude dařit lépe a já v ostrém závodě dosáhnu na dobré umístění."

Stejně jako řada dalších jezdců, také Hiroshi Aoyama se na nadcházející víkend těší a doufá, že nedaleko Barcelony předvede dobrý výkon.

„Na nadcházející Velkou cenu se těším, jelikož se pojede na novém okruhu a jak nováčci, tak zkušení piloti na tom budou v podstatě stejně. Co se mého zranění týče, cítím se mnohem lépe, ale stále nejsem ve stoprocentní formě. Přesto se pokusím předvést maximum a vybojovat dobrý výsledek,“ řekl svěřenec Daniela Eppa.


Kdo se tedy v Aragonu bude radovat z vítězství? Potvrdí domácí jezdci Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa dominantní formu a bude to právě jeden z nich, kdo před početným španělským publikem vystoupí na stupínek nejvyšší? Nebo snad Valentino Rossi chytne po zranění 'vítěznou slinu' a připíše si druhý triumf v letošní sezóně, či se premiérové výhry dočká Casey Stoner? Odpověd na tuto otázku budeme znát až během nedělního odpoledne, kdy v Katalánsku utichnou po samotných závodech motory těch nejlepších jednostopých strojů na světě, ovšem první nápovědy se dočkáme již v pátek ráno, kdy bude španělská Velká cena odstartována úvodními volnými tréninky.


 

posterČasový harmonogram Velké ceny Španělska

Pátek, 17.9.
Volný trénink - Moto2 - 09:05 - 09:45 (SEČ)
Volný trénink - MotoGP - 10:05 - 10:50
Volný trénink - 125 ccm - 11:10 - 11:50
Volný trénink - Moto2 - 13:05 - 13:45
Volný trénink - MotoGP - 14:05 - 14:50
Volný trénink - 125 ccm - 15:10 - 15:50

Sobota, 18.9.
Volný trénink - 125 ccm - 09:00 - 09:40
Volný trénink - MotoGP - 09:55 - 10:55
Volný trénink - Moto2 - 11:10 - 12:10
Kvalifikace - 125 ccm - 13:00 - 13:40
Kvalifikace - MotoGP - 13:55 - 14:55
Kvalifikace - Moto2 - 15:10 - 15:55

Neděle, 19.9.
Warm Up - 125 ccm - 08:40 - 09:00
Warm Up - Moto2 - 09:10 - 09:30
Warm Up - MotoGP - 09:40 - 10:00
Závod - 125 ccm - 11:00
Závod - Moto2 - 12:15
Závod - MotoGP - 14:00

Vysílací plán televize Nova
19.9. - 11:55 - Přímý přenos závodu třídy Moto2

Vysílací plán stanice Nova Sport
18.9. - 12:55 - Přímý přenos kvalifikace kubatury do 125 ccm
18.9. - 13:55 - Přímý přenos kvalifikace královské kubatury MotoGP
18.9. - 15:00 - Přímý přenos kvalifikace třídy Moto2
19.9. - 10:55 - Přímý přenos závodu stopětadvacítek
19.9. - 12:00 - Přímý přenos závodu šestistovek
19.9. - 13:50 - Přímý přenos závodu královské kubatury MotoGP

Vysílací plán německé stanice Sport1 (dříve DSF)
17.9. - 13:45 - Přímý přenos tréninku královské kubatury MotoGP
18.9. - 13:00 - Přímý přenos kvalifikace kubatury do 125 ccm
18.9. - 13:50 - Přímý přenos kvalifikace královské kubatury MotoGP
18.9. - 15:05 - Přímý přenos kvalifikace třídy Moto2
19.9. - 13:00 - Shrnutí toho nejzajímavějšího ze závodu stopětadvacítek
19.9. - 13:45 - Živý vstup do závodu královské kubatury
19.9. - 15:15 - Záznam závodu třídy Moto2