Setkání s rallye legendou

05.09.2010 15:48

 

O jubilejní 40. Barum Czech Rallye Zlín bylo napsáno tolik, že více už snad napsat ani nejde. Přesto bych však čtenářům rád zprostředkoval průběh tiskové konference konané ve čtvrtek před startem soutěže. Na tiskové konferenci byla představena živoucí legenda rallye sportu pan Enrico Bertone.

 

 

Tento italský závodník v minulosti vyhrál opakovaně slavnou Barumku a to sice v letech 1995, 1997 a 1998. Je také vítěz několika národních šampionátů, např. Československého v roce 1995 na voze Toyota Celica Turbo 4WD, ten samý rok se stejným vozem zvítězil i v Evropském šampionátu rally jezdců. V roce 1999 si titul Evropského šampióna zopakoval na voze Renault Mégane Maxi. Největším úspěchem v podniku WRC je první místo na Rallye Catalunya-Costa Brava 1994,ve skupině dvoulitrových vozů. Posledním mě známém závodě,kde se zúčastnil je Rali Vinho da Madeira s vozem Toyota Corolla WRC v roce 2002. Na barumce se naposledy představil v roce 2000,kde s vozem Ford Focus WRC obsadil krásné druhé místo.

 

 

Letos zavítal do Zlína,aby usedl za volant svého bývalého vozu BMW M3 ve skupině A, v němž v rámci Star Rally Historic jel jako předjezdec. Enrico Bertone na tiskové konferenci mimo jiné uvedl,že se do rally vrací po osmi letech. Pauzu vyplnil zejména motokrosem,kterým se aktivně zabývá. Mezi jeho současné aktivity patří také nakupování sériových nebo soutěžních historických vozů, které renovuje a prodává. Některé zůstanou v jeho sbírce. Od přítomných novinářů padl i dotaz na aktuální Barumku a koho tipuje na vítězství. Enrico uvedl, že největším favoritem bude asi náš Jan Kopecký. Jak to bohužel nakonec dopadlo všichni víme :(

 

 

Velkou zásluhu a poděkování za účast této legendy má pan Fiorenza Tova, ředitel společnosti Sintesi Motorsport a společnost K.I.T. Racing. Tyto společnosti spolu více jak rok spolupracují. Majitelem zapůjčeného vozu BMW M3 je Diego Castana, který se zapojil jako Bertoneho spolujezdec. Po skončení tiskové konference následovalo slavnostní odhalení a představení vozu na náměstí před Zlínskou radnicí. Na přiložených fotografiích jsou zachyceni a tiskové konference se také zúčastnili Simone Tadiello, přítel a sportovní ředitel společnosti ES RALLY SERVISE a také paní Eva Vlajin, která nám tu krásnou a mě naprosto nesrozumitelnou řeč překládala :) Nemůžu opomenout ani krásné hostesky např. Lucii, Viktorku a ostatní hezká děvčata…Děkuji dále za rautík, pivčo a jednohubka se zuřivým reportérům hodili :)

 

 

Bohužel jsem si tohoto historického skvostu užil jen při páteční SS na Autobusáku, ostatní průjezdy jsme díky přejezdům nestíhali. Věřím však, že jízda tohoho vozu byla potěšením pro oči mnoha diváků. Kompletní fotogaleri z tiskové konference najdete tady