První etapa Švédské rally 2011 se pojede v Norsku

03.09.2010 11:01

 

ImageÚvodním podnikem příští sezony mistrovství světa v rally bude stejně jako letos Švédská rally. Soutěž však bude mít netradiční formát: celá jedna etapa by se měla jet v sousedním Norsku.
 
 Promotér světového šampionátu se snažil přilákat zpět do seriálu slavnou Rallye Monte Carlo. Její pořadatelé se však rozhodli setrvat v konkurenční Intercontinental Rally Challenge. Švédská rally tak bude podruhé v řadě zahajovat sezonu.

„Chceme začít sezonu velkolepě,“ říká za pořadatele Bertil Klarin. „A tohle je nejlepší způsob. Snažíme se o to, aby se první etapa soutěže jela za hranicemi v Norsku v oblasti Kongsvinger.“

Image

Na programu první etapy únorové soutěže by měly být stejné rychlostní zkoušky, na kterých závodila světová soutěžácká elita v roce 2009 v rámci Norské rally. Ovšem aby týmy nemusely překonávat hranici mezi zemí, která je v Evropské unii (Švédsko) a státem, který do evropského společenství nepatří, budou se soutěžní vozy vracet do servisu na švédském území. „Není úplně snadné vše vyřešit, ale komerční přínos uspořádání jedné etapy v Norsku je velmi zajímavý. Bohužel, Norská rally už dnes de facto neexistuje, proto musíme sami zvládnout velký objem práce na poli plánování a marketingu,“ dodává Klarin.

Zbytek soutěže, jejímž centrem zůstane Karlstad, by se měl jet na tradičních erzetách v okolí Hagforsu.

Zdroj: Autosport
Ilustrační foto: Citroen Racing & M-Sport