Marc Márquez vyhrál závod GP San Marina, Kornfeil šestnáctý

05.09.2010 12:29


 

Závod nejnižší kubatury do 125ccm vyhrál Marc Márquez, druhé místo obsadil Nicolas Terol a po těžkém boji se z třetí příčky radoval Efrén Vázquez. Jakub Kornfeil projel cílem na šestnáctém místě.

Z první řady dnes odstartoval do třiadvaceti kol závodu Bradley Smith z Bancaja Aspar, jezdec týmu Red Bull Ajo Motorsports Marc Márquez, vítěz posledních dvou GP Nicolas Terol a čtvrté místo patřilo zástupci skupiny Tuenti Racing Polu Espargarovi.

Okamžitě po startu šel do vedení Marc Márquez, ale Španěla předjel jeho krajan Espargaró a v nájezdu do druhého kola bylo pořadí - první Espargaro, druhý Márquez, třetí Efrén Vázquez, čtvrtý Nicolas Terol a až pátý vítěz kvalifikace Bradley Smith. Už od prvních minut závodu nejnižší kubatury probíhaly na vedoucích příčkách velmi zajímavé bitvy. Jakub Kornfeil, který startoval z devatenácté pozice ve třetím kole po startu figuroval na sedmnácté příčce.

Po pěti kolech Nicolas Terol předjel vedoucího Márqueze a převzal vedení závodního pole nejnižší kubatury. Ve snaze o únik tak první dvojice výrazně zrychlila, ale jezdci jako třetí Pol Espargaró, čtvrtý Efrén Vázquez a pátý Sandro Cortese intenzivně pracovali na tom, aby si je za žádnou cenu nenechali poodjet. Nedařilo se britskému jezdci Smithovi, jenž po startu z pole position jel na šestém místě se ztrátou jedné vteřiny na vedoucího Terola.

Jakub Kornfeil bojoval v sedle Aprilie týmu Racing Germany hlavně o sedmnáctou příčku s Jasperem Iwemou v barvách CBC Corse. Na patnácté bodované místo ztrácel téměř pět sekund a jejich vzájemné souboje jezdcům před nimi vyhovovaly, protože se tím sami zdržovali. Devatenáctý Rossi z CBC Corce pak v desátém kole ztrácel na Kornfeila přes tři a půl sekundy.

V polovině závodu třídy do 125ccm převzal vedení znovu Marc Márquez a okamžitě si začal budovat náskok, který v nájezdu do třináctého kola představoval něco přes půl sekundy. Nicméně Terol zajel nejrychlejší kolo a byl znovu první. Na další příčkách jel třetí Pol Espargaró, čtvrtý Efrén Vázquez a první pětku uzavíral Sandro Cortese. Vítěz kvalifikace Bradley Smith jel šestý a český závodník Jakub Kornfeil předjel Iwemu a figuroval sedmnáctý, čtyři sekundy za šestnáctým Schrötterem z Interwetten Hondy.

Pět kol před koncem bylo jasné, že bitva o zlato z Misana dnes proběhne mezi dvojicí Španělů Márquezem a Terolem. O třetí příčku ale bojovala rovná čtveřice jezdců Efrén Vázquez, Simone Corsi, Pol Espargaró a Bradley Smit, jenž v závěru začal výrazně zrychlovat. Jakub Kornfeil v té době podstatně stáhl náskok jezdce Hondy Schröttera na rozdíl necelých dvou sekund.

Závěr závodu nejnižší kubatury byl hlavně bojem o třetí příčku a bylo se skutečně na co koukat. O vítězi bylo rozhodnuto, Márquez si v závěru vybudoval náskok, na který už Terol nedokázal zareagovat a po dvou vítězstvích v řadě se tentokrát musel spokojit s druhým místem. Vítězem bitvy o třetí příčku se stal zaslouženě Efrén Vázkuez, Španěl, který měl v posledních Grand Prix obrovskou smůlu.

Jakub Kornfeil v závěru skutečně předjel Schröttera, ale na patnácté místo to dnes nebylo. Nicméně další dobrý výkon a můžeme se už těšit jak si příště poradí v Aragónu, který bude novým pro všechny.

GP San Marina, 125ccm - závod:

P.
Jezdec                                            Země Tým                                                 Motocykl
Čas/ztráta
1
 
Marc MARQUEZ SPA Red Bull Ajo Motorsport Derbi
 
39'56.117
2
 
Nicolas TEROL SPA Bancaja Aspar Team Aprilia
 
+2.185
3
 
Efren VAZQUEZ SPA Tuenti Racing Derbi
 
+5.628
4
 
Bradley SMITH GBR Bancaja Aspar Team Aprilia
 
+5.912
5
 
Sandro CORTESE GER Avant Mitsubishi Ajo Derbi
 
+6.378
6
 
Pol ESPARGARO SPA Tuenti Racing Derbi
 
+7.091
7
 
Esteve RABAT SPA Blusens-STX Aprilia
 
+23.835
8
 
Tomoyoshi KOYAMA JPN Racing Team Germany Aprilia
 
+23.891
9
 
Randy KRUMMENACHER SWI Stipa-Molenaar Racing GP Aprilia
 
+29.914
10
 
Danny WEBB GBR Andalucia Cajasol Aprilia
 
+29.969
11
 
Jonas FOLGER GER Ongetta Team Aprilia
 
+30.173
12
 
Johann ZARCO FRA WTR San Marino Team Aprilia
 
+38.411
13
 
Alberto MONCAYO SPA Andalucia Cajasol Aprilia
 
+38.689
14
 
Simone GROTZKYJ ITA Fontana Racing Aprilia
 
+46.494
15
 
Adrian MARTIN SPA Aeroport de Castello - Ajo Aprilia
 
+46.569
16
Jakub KORNFEIL CZE Racing Team Germany Aprilia
+1'00.269
17
 
Marcel SCHROTTER GER Interwetten Honda 125 Honda
 
+1'01.708
18
 
Armando PONTONE ITA Junior GP FMI Aprilia
 
+1'07.377
19
 
Louis ROSSI FRA CBC Corse Aprilia
 
+1'07.414
20
 
Alessandro TONUCCI ITA Junior GP Racing Team FMI Aprilia
 
+1'07.487
21
 
Jasper IWEMA NED CBC Corse Aprilia
 
+1'07.905
22
 
Tommaso GABRIELLI ITA Racing Team Gabrielli Aprilia
 
+1'29.668
23
 
Marco RAVAIOLI ITA Lambretta Reparto Corse Lambretta
 
+1'30.618
24
 
Francesco MAURIELLO ITA Team Semprucci Aprilia
 
+1'30.641
25
 
Joan PERELLO SPA Lambretta Reparto Corse Lambretta
 
1 kolo