Japonsko - Navzdory penalizaci vede Petter Solberg i po 2. etapě

11.09.2010 12:59

 

ImageDruhá etapa Japonské rally 2010 nabídla nebývale dramatický průběh. Dosavadní leader průběžného pořadí Petter Solberg inkasoval penalizaci za ulitý start, klesl na třetí místo, aby se následně vrátil do čela ve chvíli, kdy nového vedoucího muže Latvalu potrápila stávkující technika.

Japonská rally, desátý podnik letošní sezony mistrovství světa v automobilových soutěžích, pokračovala v sobotu 11. září druhou etapou, jejíž harmonogram zahrnoval šest klasických rychlostních zkoušek a dvě superspeciálky. Na špici startovního pole pokračoval zajímavý souboj hned čtveřice jezdců, výborně si vedl také zatím celkově pátý Dani Sordo, který vyhrál dvě rychlostní zkoušky.

Den jako na houpačce prožil Petter Solberg, který v šampionátu startuje se Citroënem v barvách vlastního týmu. Nor sice ráno začal nejrychlejším časem na RZ 11 a upevnil si tak vedení v hodnocení soutěže, jenže na třinácté erzetě ulil start, když na trať vyrazil o desetinu sekundy dříve, než měl. Desetisekundová penalizace znamenala propad na třetí příčku. Solberg ale odpoledne vyhrál další dvě erzety a vrátil se do čela.

Mikko Hirvonen s továrním Fordem startoval do sobotní etapy ze druhé pozice průběžného pořadí soutěže. Hned ráno ale chyboval, vykroužil hodiny a po RZ 12 se propadl až na čtvrtou příčku. Před dvojicí večerních superspeciálek se však znovu vrátil na druhé místo.
 
Hirvonenův týmový kolega Jari-Matti Latvala se v sobotu dopoledne ujal vedení a na prvním místě figuroval až do poslední klasické erzety druhé etapy. Na ní, stejně jako na následujících superspeciálkách, ztratil hodně času kvůli prasklé hnací hřídeli poloosy svého Focusu WRC a propadl se až na pátou pozici.

Na RZ 16 zataktizoval Sebastien Ogier s továrním Citroenem. Talentovaný Francouz se v sobotu posunul na druhé místo, v závěru dne ale záměrně zvolnil a do poslední etapy půjde ze třetí pozice.

Dani Sordo, který v Japonsku hájí barvy Citroen Junior Teamu, dokázal v sobotu vyhrát dvě rychlostní zkoušky a posunul se na čtvrté místo absolutně. Na vedoucího Solberga navíc ztrácí jen necelých 16 sekund.

Úřadující mistr světa Sebastien Loeb s „cé-čtyřkou“ v továrních barvách v sobotu sice nevyhrál žádnou z rychlostních zkoušek, přesto dokázal ve srovnání s pátkem o něco zrychlit. Francouz nadále drží šestou pozici, ovšem svou ztrátu na čelo závodu snížil z 54 na necelých 38 sekund.

Velmi dobře si v sobotu vedl bývalý mistr světa formule 1 Kimi Raikkonen. Fin si polepšil o dvě příčky a je celkově osmý.

České posádce Martin Prokop - Jan Tománek, která v Japonsku startuje s vozem Ford Fiesta S2000, patří i po druhé etapě druhá pozice v hodnocení účastníků šampionátu S-WRC. Na vedoucího Fina Ketomu se stejným vozem ztrácí úřadující juniorský mistr světa necelou minutu.

Půlhodinový sestřih nejzajímavějších okamžiků druhé etapy Japonské rally 2010 můžete sledovat v sobotu 11. září od 20 hodin na televizní stanici SPORT 5.

Průběžné pořadí Japonské rally 2010 po 2. etapě:
1. SOLBERG - PATTERSON (CITROËN C4 WRC) 2:28:36.1 hod
2. HIRVONEN - LEHTINEN (FORD FOCUS RS WRC 09) + 3.7 s
3. OGIER - INGRASSIA (CITROËN C4 WRC) + 5.4 s
4. SORDO - VALLEJO (CITROËN C4 WRC) + 15.0 s
5. LATVALA - ANTTILA (FORD FOCUS RS WRC 09) + 30.7 s
6. LOEB - ELENA (CITROËN C4 WRC) + 37.9 s
7. SOLBERG - MINOR (FORD FOCUS RS WRC 08) + 2:07.2 min
8. RÄIKKÖNEN - LINDSTRÖM (CITROËN C4 WRC) + 7:01.3 min
9. VILLAGRA - PERÉZ COMPANC (FORD FOCUS RS WRC 08) + 7:42.1 min
10. KETOMAA - STENBERG (FORD FIESTA S2000) + 11:33.3 min
11. PROKOP - TOMÁNEK (FORD FIESTA S2000) + 12:26.1 min

Zdroj: WRC Media