Grand Prix Indianapolis – rekapitulace

03.09.2010 09:15

 

Grand Prix Indianapolis – rekapitulace Při velké ceně Indianapolis se radovali z vítězství hned 3 Španělé – Dani Pedrosa, Nicolas Terol a Toni Elias. Významný podnik poznamenala tragická havárie, při které zahynul teprve třináctiletý mladíček Peter Lenz. Zprostředkováváme i reporty českých pilotů.
 
 

GP v Indy poznamenala tragická událost

V roce 2011 nahradí současnou třídu GP 125 ccm kategorie MD 250. Právě vložený závod MD 250-tek výrazně narušila havárie třináctiletého pilota Petera Lenze. Peter sice upadl vlastní vinou, avšak další závodník, který se pohyboval za ním, si jeho ležícího těla nevšiml a narazil do něj. Přestože byl Peter okamžitě transportován do nemocnice, následkům havárie za pár hodin podlehl.

R.I.P. #45…

Třída 125 ccm – Nicolas Terol vítězem

Start se nejlépe povedl Marc Marquezovi, který dlouhou dobu vypadal, že si udrží vedoucí pozici. Pak následoval lowsider, který ho vysadil ze sedla motocyklu Derbi. Marquez se do závodu sice zvládl vrátit, zahájil parádní stíhací jízdu, avšak nakonec se zvládl probojovat jen na pátou pozici. Bohužel ještě v závěru chyboval, když vyjel mimo dráhu, za což mu byla připsána penalizace dvacet sekund, kvůli které je zapsaný v konečné klasifikaci na desátém místě. Vítězem se stal Nicolas Terol, druhý dojel Sandro Cortese a třetí Pol Espargaro.



Jakub Konrfeil urputně usiloval o třináctou pozici, avšak nakonec ji musel přenechat lepšímu Johanovi Zarcemu. Kuba si přesto přisal 2 bodíky:

Přes pár drobných problémů má Jakub Kornfeil za sebou další úspěšné světové zastavení seriálu MotoGP ve třídě 125 ccm, tentokráte v americkém Indianapolis.

Dva body z cihelny

I přes pár drobných problémů má Jakub Kornfeil za sebou další úspěšné světové zastavení seriálu MotoGP ve třídě 125 ccm, tentokráte v americkém Indianapolisu.

Americká Indy, tohle legendární závodiště, bylo vlastně kdysi původně dávno cihelna, kterou na závodiště přebudovali a i proto je na cílové metě s notným nádechem nostalgie v asfaltu uložen přes závodní trať o šířce yardu pás starých cihel. Výkon nováčka v MS třídy stopětadvacítek však po úspěšném závodě v Brně, žádnou nostalgií nezaváněl. Jakub Kornfeil si totiž za 14.místo z amerického kontinentu odvezl domů další dva body do tabulky MS a to i přesto, že se k tomuto výsledku prokousával skrze drobné problémy. Ve druhém volném tréninku například Jakub objel jen pouhých 6 kol, neboť se jeho Aprilii tzv. vysypala převodovka. Do kvalifikace však byl již motocykl nachystaný dobře, avšak v jejím závěru, když měl „Kubajz“ rozjeto své poslední možné rychlé kolo v závěsu za Britem Smithe a Němcem Folgerem, a určitě by to i zlepšení času či pozice na startu znamenalo, neboť po dvou velmi dobrých sektorech se jich stále držel, přišlo ve třetím sektoru neočekávané podklouznutí a pád. Škoda! Drobná poškození na motocyklu se podařilo postupně odhalit až v průběhu nedělního warm upu, ale ne v úplném rozsahu. A tak to mělo určitý vliv na průběh samotného závodu, o čemž svědčí i podstatně horší časy, než které zajížděl český jezdec v průběhu tréninků.
 
Jakub Kornfeil: „Ranní warm up před samotným závodem nebyl vůbec podle mého očekávání, motorka zlobila asi následkem pádu z kvalifikace a já tak musel dvakrát zajet do boxu. Poprvé to bylo kvůli zadní brzdě a po druhé to bylo z důvodu, že nejela tak jak by měla.
Do závodu jsem se však i přesto dost těšil, protože jsem si věřil na dobré umístění okolo 13-14.místa a nakonec jak start, tak i úvodní kola byly hodně dobrý, bohužel jsem se potom ovšem začal propadat až mimo bodované pozice, protože motorka mi nejela moc dobře a to hlavně z výjezdů ze zatáček, jakoby ji z ničeho nic prostě scházel výkon. V polovině závodu se začalo pořadí v poli hodně míchat a tím taky i padat, což mi nakonec hodně nahrálo k lepšímu umístění. Předjel mne Schrőtter, Iwema, Martin a Zarco. O chvíli později pak však Němec Schrőtter spadl zhruba asi 20 metrů přede mnou, po té co se „požduchal“ s Francouzem Zarcem, kterého se mi podařilo během 2 kol stáhnout. Předtím jsem měl ještě jednu krizovku, když zhruba 5 metrů přede mnou šel k zemi Španěl Martin, dost jsem si oddychl. Se Zarcem jsme pak spolu bojovali až do samého konce závodu a každé kolo jsme se tak 2-3x předjeli, bohužel v posledním kole mi to dal na cílovce z větru a já tak asi tak o půl metru prohrál. Takže místo co bych byl třináctý, jsem byl v cíli nakonec čtrnáctý. Zklamaný jsem byl jenom chvíli, protože s výkonem si myslím můžu být určitě spokojený a tým taky. Tým si znova zaslouží pochvalu za dobrou práci během celého víkendu, neboť jsme měli hodně problémů a všechny se podařilo správně vyřešit. Snad ještě ten výkon motoru, ale to už si necháme na Misano, kam se těším!“

Výsledky závodu v Indianapolis:
1 Nicolas TEROL / SPA Bancaja Aspar TeamAprilia 42'19.223
2 Sandro CORTESE / GER Avant Mitsubishi Ajo Derbi +4.995
3 Pol ESPARGARO / SPATuenti Racing Derbi +10.856
4 Efren VAZQUEZ / SPA Tuenti Racing Derbi +15.402
5 Esteve RABAT / SPA Blusens-STX Aprilia +19.912
6 Danny WEBB / GBR Andalucia Cajasol Aprilia +20.093
7 Randy KRUMMENACHER / SWI Stipa-Molenaar Racing GP Aprilia +20.702
8 Alberto MONCAYO / SPA Andalucia Cajasol Aprilia +26.797
9 Jonas FOLGER / GER Ongetta Team Aprilia +27.666
10 Marc MARQUEZ / SPA Red Bull Ajo Motorsport Derbi +39.840
11 Jasper IWEMA / NED CBC Corse Aprilia +46.153
12 Luis SALOM / SPA Stipa-Molenaar Racing GP Aprilia +52.556
13 Johann ZARCO / FRA WTR San Marino Team Aprilia +54.354
14 Jakub KORNFEIL  CZE Racing Team Germany Aprilia +54.402
15 Lorenzo SAVADORI / ITA Matteoni CP Racing Aprilia +1'07.208

Průběžné pořadí šampionátu do 125 ccm:

1 Marc MARQUEZ Derbi SPA 172
2 Nicolas TEROL Aprilia SPA 168
3 Pol ESPARGARO Derbi SPA 167
4 Bradley SMITH Aprilia GBR 115
5 Sandro CORTESE Derbi GER 96
6 Esteve RABAT Aprilia SPA 90
7 Tomoyoshi KOYAMA Aprilia JPN 84
8 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 81
9 Randy KRUMMENACHER Aprilia SWI 72
10 Danny WEBB Aprilia GBR 58
……………………………………………………
17 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 16

Moto2 – Toni Elias bezkonkurenční

Závod třídy Moto2 se tentokrát neobešel bez restartu po hromadném pádu, na který doplatil i Lukáš Pešek. Po opětovném odstartování byla rozjížďka zkrácená na 17 kol. Dopředu nejlépe vypálil Toni Elias, Scott Redding a Julian Simon. Tato trojka začala ucukávat zbytku startovního pole. Vítězství nakonec patřilo Toni Eliasovi, druhý dojel Julian Simon a bronz připadl lehce ztrácejícímu Reddingovi.

Jak jsme vás již informovali, Karel Abraham se závodu nezúčastnil, neboť nedostal povolení od hlavního lékaře GP Indianapolis. Lukáš Pešek se pohyboval ve skupince jezdců, kteří usilovali o patnáctou příčku. Nakonec se však musel spokojit až s nebodovanou 20. pozicí.

Shrnutí závodu ze stránek Lukáše Peška:
Indianapolis - Po problémech s motorem Lukáš na 20. místě

Problémy s motorem byly hlavní příčinou nulového bodového přídělu na kontě našeho jezdce v dnešním závodu, jenž byl kvůli hromadnému pádu v první šikaně po startu zastaven a restartován. Lukáš v závodě nestačil tempu stejně rychlých jezdců z včerejšího tréninku a kvalifikace, kteří se dnes i díky mnoha pádům umístili v první desítce. Náš závodník se musel spokojit s časy v průměru o 1,5 – 2 sekundy horšími, než jaké zajížděl včera i v ranním warm-upu, což stačilo jen na souboj s jezdci umístěnými v kvalifikaci na konci třetí desítky.

Lukáš Pešek / 20. místo:
„V prvním závodě jsem zavinil hromadnou kolizi, když jsem chtěl vnitřkem zaútočit na Bradla. Bohužel tam nebylo moc místa a už se s tím nic nedalo dělat. Mrzí mě to, doufám, že se nikdo nezranil. Při restartu se mi už tolik start nepovedl, ale mnohem podstatnější bylo, že motorka vůbec nejela. Na rovinkách mě všichni předjížděli, celkem to za závod bylo asi 10 jezdců. Od poloviny mi bylo jasné, že z toho dobrý výsledek nemůže být, jediným pozitivem je jen dokončený závod a další porce odjetých kol.“

Miloš Čihák
– osobní kouč:
„Dnes jsme dostali druhou šanci, ale ani tu se kvůli problémům s motorem nepodařilo využít. Je to velká škoda, když se podívám na výsledky závodu, Lukáš klidně mohl být v první desítce. Ale na kdyby se nehraje. Zjistilo se, že motor měl v závodu teplotu 106 °C, zřejmě opět nefungovalo chlazení. Bohužel nás toto trápí již třetí závod za sebou a nejsem si jistý, že to v Misanu vyřeší nový motor, který teď po třech závodech dostaneme.“

Výsledky Moto2 – Indianapolis:
1 Toni ELIAS / SPA Gresini Racing Moto2Moriwaki 30'27.480
2 Julian SIMON / SPA Mapfre Aspar Team Suter +0.405
3 Scott REDDING / GBR Marc VDS Racing Team +4.227
4 Andrea IANNONE / ITA Fimmco Speed UpSpeed +5.978
5 Simone CORSI / ITA JIR Moto2 Motobi +7.058
6 Sergio GADEA / SPA Tenerife 40 PonsPons Kalex +9.432
7 Thomas LUTHI / SWI Interwetten Moriwaki Moto2 Moriwaki +9.815
8 Gabor TALMACSI / HUN Fimmco Speed UpSpeed Up +10.141
9 Jason DI SALVO / USA GP Tech FTR +17.564
10 Anthony WEST / AUS MZ Racing Team MZ-RE Honda +17.592
11 Dominique AEGERTER / SWI Technomag-CIP Suter +17.618
12 Mike DI MEGLIO / FRA Mapfre Aspar Team Suter +20.527
13 Claudio CORTI / ITA Forward Racing Suter +26.008
14 Axel PONS / SPA Tenerife 40 PonsPons Kalex +28.353
15 Yonny HERNANDEZ / COL Blusens-STX BQR-Moto2 +30.480
…………………………………………………………………………………
20 Lukáš PEŠEK /CZE Matteoni CP Racing Moriwaki +32.529

Průběžné pořadí šampionátu Moto2:
1 Toni ELIAS Moriwaki SPA 186
2 Andrea IANNONE Speed Up ITA 119
3 Thomas LUTHI Moriwaki SWI 108
4 Julian SIMON Suter SPA 108
5 Simone CORSI Motobi ITA 84
6 Shoya TOMIZAWA Suter JPN 82
7 Jules CLUZEL Suter FRA 74
8 Yuki TAKAHASHI Tech 3 JPN 72
9 Gabor TALMACSI Speed Up HUN 70
10 Sergio GADEA Pons Kalex SPA 59
11 Alex DEBON FTR SPA 46
12 Fonsi NIETO Moriwaki SPA 41
13 Scott REDDING Suter GBR 39
14 Roberto ROLFO Suter ITA 37
15 Karel ABRAHAM FTR CZE 33
………………………………………..

31 Lukáš PEŠEK Moriwaki CZE 4

MotoGP – Pedrosa vyhrál, domácí Spies 2., Rossi 4.

Nejlepší start předvedl domácí pilot Ben Spies, avšak Dani Pedrosovi se čtvrtá pozice příliš nelíbila, a tak se rozhodl, že mu více vyhovuje druhé místo za Spiesem. V devátém kole  dokonce Pedrosa drze zaútočil a vedoucí pozici si udržel až do finiše. Ben dojel rozjížďku na druhé příčce. Třetí skončil nezvykle Jorge Lorenzo a o nepopulární bramborové umístění se popral Valentino Rossi s Andreou Doviziosem. Nakonec z tohoto souboje vyšel lépe Rossi.

Na technický problém doplatil Colin Edwards. Díky pádům závod nedojeli Marco Melandri, Casey Stoner a Mika Kallio.

Výsledky závodu MotoGP – Indianapolis:
1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 47'31.615
2 Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +3.575
3 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team Yamaha +6.812
4 Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team Yamaha +12.633
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda +21.885
6 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati +35.138
7 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda +36.740
8 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 6.825
9 Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team Ducati +44.905
10 Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar Ducati +51.368
11 Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki +55.386
12 Hiroshi AOYAMA JPN Interwetten Honda MotoGP Honda +57.903
13 Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP Honda +1'04.139

DNF:
Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team Ducati 10 kol
Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 12 kol
Casey STONER AUS Ducati TeamDucati 21 kol
Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 26 kol

Průběžné pořadí šampionátu MotoGP:
1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 251
2 Dani PEDROSA Honda SPA 183
3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 126
4 Casey STONER Ducati AUS 119
5 Valentino ROSSI Yamaha ITA 114
6 Ben SPIES Yamaha USA 110
7 Nicky HAYDEN Ducati USA 109
8 Randy DE PUNIET Honda FRA 78
9 Marco SIMONCELLI Honda ITA 63
10 Marco MELANDRI Honda ITA 61
11 Colin EDWARDS Yamaha USA 57
12 Hector BARBERA Ducati SPA 54
13 Loris CAPIROSSI Suzuki ITA 41
14 Aleix ESPARGARO Ducati SPA 39
15 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 33
16 Mika KALLIO Ducati FIN 31
17 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 22
18 Alex DE ANGELIS Honda RSM 11
19 Roger Lee HAYDEN Honda USA 5
20 Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 4
21 Wataru YOSHIKAWA Yamaha JPN 1

Zdroje:
https://www.motogp.com/

https://www.jakubkornfeil.com/

https://www.pesek52.cz/