Budoucnost kategorie MX3 aneb jak to vidí Jirka Šitina

05.09.2010 08:10

 

Budoucnost kategorie MX3 aneb jak to vidí Jirka Šitina Ve čtvrtek jsme se zúčastnili jednání v Ženevě, kde se sešel Giuseppe Luongo (Youthstream), Wolfgang Srb (FIM), Dirk de Neve (FIM), Ingo Partsch (FIM), Patricia Maskarova (YS), zastupci pořadatelů a zástupci týmů. Jednali jsme o budoucnosti kategorie FIM Mistrovství světa v motokrosu MX3
 

Cílem všech zúčastněných stran je, aby se postupně z této kategorie stala líheň talentovaných jezdců, kteří budou účast v tomto šampionátu brát jako nejlepší možnou přípravu pro start v kategoriích MX1/MX2.

Nejvýraznější změnou, která bude platit od příštího roku je zrušení poplatku za účast v závodě. Zatím jezdci museli pokaždé složit 300€, což bylo mnohdy důvodem pro slabou účast.

Další výraznou změnou je také kategorie, která se pojede současně s MX3 – již to nebude EMX2 (která se pojede během některých závodů MX1/MX2) a kde zůstanou poplatky, ale Mistrovství světa žen.

Motivací jezdců pro účast může být i příslib, že vítěz kategorie MX3 má na další rok zajištěnou a hlavně zaplacenou celou sezónu v kategorii MX1 nebo MX2 (pokud se tam jezdec vejde věkem – do 23 let).

Podle našeho názoru jsou změny jasným signálem, že kategorie není odepsaná a naopak se má stát odrazovým můstkem pro MX1/MX2 – to nám ilustroval i pan Luongo. Vrcholem motokrosové pyramidy jsou MX1/MX2, ale pokud by odpadla základna v podobě MX3, celá pyramida by se zhroutila.

Autorem textu je Jirka Šitina.
https://www.sitina.net/